Kako dobiti in obdržati kvaliteten kader

Če ste delodajalec in berete to, potem ste eden tistih, ki se zaveda pomembnosti kvalitetnih zaposlenih za uspeh podjetja. Prihodnost podjetja je namreč odvisna tudi od tega, kako ravnate z zvestimi in kvalitetnimi zaposlenimi.

Nekateri nadrejeni gledajo na svoje zaposlene kot na sredstva za doseganje ciljev – to je, kako s čim manj vložka v zaposlene priti do čim večjega dobička. Za njih so zaposleni le del večjega aparata, del, ki je popolnoma nadomestljiv, če se »pokvari«. Takšni delodajalci pozabljajo, da je zvesti in predan zaposleni največji zaklad.

Raziskave kažejo, da kvalitetni delavci najpogosteje zapustijo podjetje zaradi petih razlogov:

  • Občutka, da se jih premalo ceni in podpira.
  • Premalo ali nič priložnosti za učenje in napredovanje.
  • Pomanjkanje integritete pri njihovih nadrejenih.
  • Pomanjkanje zaupanja in spoštovanja.
  • Mikromanagementa.

Zaposleni, ki ima občutek, da se ga ceni, bo pripravljen narediti celo več, kot se od njega pričakuje. Zato bi morali nadrejeni večkrat poklicati zaposlene v pisarno in jih pohvaliti za kvalitetno opravljeno delo, na primer z besedami:

Želel sem se vam samo zahvaliti za vso odlično opravljeno delo. Resnično smo veseli, da vas imamo v ekipi. S tem ko ste postali del ekipe in prevzeli pomembne naloge, ste nam zelo olajšali delo.

Malenkosti, kakor je zgornji primer, imajo velik pomen pri zadrževanju kvalitetnega kadra. Zaposleni se bodo tako počutili, da jih tudi nadrejeni spoštuje in ceni to, kar lahko prispevajo k podjetju. Če si vzamete čas, da pokažete svojim zaposlenim, kako pomemben del ekipe so, bodo na številne načine povrnili to zaupanje.

Zaposleni bodo bolj verjetno ostali v podjetju, kjer:

  • so dobro plačani za svoje delo in trud,
  • imajo možnost napredovanja in mentoriranja,
  • se počutijo spoštovani, cenjeni in vredni zaupanja.
  • imajo jasne cilje in se pri delu srečujejo tudi z izzivi.
  • so počutijo vključeni v podjetje.

Želite obdržati svoje najboljše zaposlene? Ali pa pritegniti nov, kvaliteten kader? Z jasnimi rešitvami vam lahko pomagamo pri načrtovanju karier ključnih kadrov, optimizaciji zaposlenih in celovitimi kadrovskimi rešitvami, v skladu s strategijo vašega podjetja.

Vabljeni, da nas kontaktirate za kadrovsko svetovanje in skupaj bomo poskrbeli za zadovoljstvo zaposlenih in uspeh podjetja.

Priporočeni nasveti

Začnite vpisovati in pritisnite Enter za iskanje

Vprašajte za nasvet, če ste naleteli na kadrovski problem ali dilemo.

Vprašaj za nasvet Vprašaj za nasvet